Rekommendationer och prognos inför avvecklingen av allmäntjänstgöring (AT) för läkare

Övergången till den nya läkarutbildningen med bastjänstgöring (BT) medför att allmäntjänstgöring (AT) kommer att avvecklas under de kommande åren. Nationella vårdkompetensrådets publikation innehåller rekommendationer för avvecklingen av allmäntjänstgöring för läkare samt en prognos av det kommande behovet av antal AT-platser.
Utgiven av: Nationella vårdkompetensrådet

Vårterminen 2026 examineras de sista studenterna inom den tidigare läkarutbildningen som omfattar allmäntjänstgöring (AT) för läkare. Övergången till den nya läkarutbildningen medför att AT kommer avvecklas under de kommande åren. Nationella vårdkompetensrådets arbetsgrupp för AT- och BT-frågor ger rekommendationer för avvecklingen av allmäntjänstgöring för läkare. Till rekommendationerna finns en prognos av det kommande behovet av antal AT-platser, framtagen av arbetsgruppen och Socialstyrelsen.

Sammanfattning av prognos och rekommendationer

Prognosen pekar på att det i nuläget finns ett ökat behov av AT-platser men att söktrycket kan komma att minska för en del platser som utlyses hösten 2026, för start våren 2027. Behovet prognosticeras därefter minska successivt fram till 2030.

För att säkerställa att läkare med examen från den tidigare läkarutbildningen fortsatt ska kunna ha möjlighet att genomföra AT lämnar Nationella vårdkompetensrådet följande rekommendationer:

  • Samtliga regioner ska erbjuda AT-platser fram till och med 2027.
  • Från 2028 ska AT erbjudas i 1-2 regioner per samverkansregion. Vilka regioner som ska erbjuda AT bör samordnas på regional nivå. Övriga regioner har fortsatt möjlighet att erbjuda AT vid behov.
  • Från och med 2032 ska 1-2 regioner ha ett nationellt uppdrag, finansierat av statsbidrag, att fortsätta ha kompetens och kapacitet för AT.
  • Frågan om, och i sådana fall hur, de med läkarexamen från exempelvis Polen och Litauen ska beredas möjlighet att göra Svensk AT även fortsättningsvis, behöver utredas.

Nationella vårdkompetensrådets arbetsgrupp för AT- och BT-frågor består av representanter från Nationella vårdkompetensrådet, Sveriges läkarförbund (SLF), Svenska läkaresällskapet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Publicerad: